Sexul in timpul sarcinii


Daca, pana nu de mult, sexul in timpul sarcinii era un subiect tabu pentru multe dintre culturi, evolutia stiintei si cercetarile facute in ultimii 50 de ani ne-au aratat ca aceasta este nu doar o actiune dorita, dar si benefica, pentru sanatatea mamei si a viitorului copil.

Totusi, chiar daca schimbarile hormonale ce au loc in corpul mamei fac ca sexul in timpul sarcinii sa fie unul foarte satisfacator, foarte multi barbati inca refuza sa intretina un contact cu sotia lor, pe parcursul celor 9 luni, in ciuda faptului ca medicii recomanda acest lucru.

De ce refuza barbatii sexul in timpul sarcinii?

Multi barbati manifesta o teama ca ar putea rani viitorul bebelus, daca vor face miscari mai profunde sau prin simplul contact sexual. Indiferent cate explicatii ar primi din partea medicului ginecolog sau cate informatii ar citi despre acest subiect, acestia au o frica nejustificata, care, adeseori, o face pe mama sa isi puna intrebari serioase privind atractivitatea sa. Desigur, rezolvarea acestei situatii este simpla comunicare si, daca sotul nu poate trece peste acest aspect, sub nici o forma, respectarea dorintei sale.

Un alt motiv foarte comun pentru care barbatii refuza sa aiba un contact sexual in timpul sarcinii este acela ca, din cauza anxietatii prenatale – care poate fi manifestata si de tati, in special daca pe cale sa se nasca este primul lor copil, exista si un libidou foarte scazut. Desigur, mamele cu greu vor intelege ca motivul pentru care acestia nu au erectie este frica de paternitate si nu faptul ca ele s-au mai ingrasat, dar, sid e aceasta data, tot o comunicare sanatoasa este cea mai buna solutie.

Pozitii sexuale pentru gravide

Daca, insa, partenerii au cazut de comun acord sa aiba parte de sex in timpul sarcinii, iar toate circumstantele par a le fi favorabile, acestia vor trebui sa apeleze la anumite pozitii, astfel incat nici sa nu se aduca vreun prejudiciu sanatatii mamei sau copilului si nici sa nu fie incomodati de burtica din ce in ce mai mare. Cuplul de viitori parinti va trebui sa renunte la pozitiile care permit o penetrare foarte profunda sau care sa execrcite presiune asupra burticii.

Printre pozitiile sexuale pentru gravide se numara, insa, unele chiar foarte placute, pentru ambii parteneri. Cele mai indicate sunt cele in care mama sta deasupra tatalui, astfel incat sa detina controlul miscarilor, adancimii penetrarii si a intensitatii. Totusi, aceste pozitii sunt destul de obositoare pentru femeie, astfel incat, trebuie sa luati in considerare si acest aspect. Daca simtiti nevoia de a face o pauza, nu ezitati!

In ultimul trimestru de sarcina, atunci cand burtica este suficient de mare incat sa nu permita o libertate totala a miscarilor, iar energia femeii gravide este, si ea, limitata, cele mai indicate pozitii sexuale sunt cele precum lingurita, in care ambii parteneri pot avea o postura comoda si relaxanta.

Daca iti faci griji ca miscarile din timpul sexului ar putea afecta, in vreun fel, copilul, trebuie sa stii ca muschii uterului actioneaza ca o armura foarte puternica in jurul copilului, protejandu-l de socuri. De asemeni, acelasi rol il are si lichidul amniotic, iar stratul de mucus de pe cervix are rol de a proteja bebelusul de infectii.

Puteti discuta cu alte mamici despre sexul in timpul sarcinii pe forumul 7 pitici.