Constienti in orice moment

Ieri am urmarit o emisiune interesanta pe National Geographic, in care erau prezentate trei cazuri mortale ale atacurilor crocodililor. De fiecare data era vorba despre trei femei, in trei zone diferite, care nu se cunosteau si nici nu aveau vreo legatura. De aceea, cercetatorii nu isi puteau explica motivul pentru care reptilele au atacat. La una dintre femei lucrurile erau destul de clare: tanara patrunsese pe teritoriul inamicului, intr-o rezervatie naturala, si acesta actionase. Au petrecut mult timp cautand ucigasii si i-au gasit aproape de locul unde erau cadravele. Sperantele le-au fost spulberate: raspunsurile nu puteau fi oferite de crocodili, pentru ca situatia in toate cele trei cazuri parea normala.

De aceea, cercetatorii au inceput sa analizeze victimele. Daca aligatorii nu erau de vina, atunci probabil vina putea fi gasita la oameni. Si asa a fost. Desi tot ceea ce s-a descoperit sunt presupuneri, pentru ca nu au fost martori, este aproape sigur ca tragediile ar fi putut fi evitate. Femeile respective ar fi trait si in ziua de azi, daca nu ar fi gresit fatal in acea zi.

In primul rand, este vorba despre o tanara care obisnuia sa alerge pe malul unui canal artificial. Visul ei era sa devina model si se antrena zilnic. Cercetatorii au descoperit ca acea zi a fost neobisnuita; tanara nu alerga, ci doar se plimba. Sangele ei era imbibat cu alcool si cu antidepresive. De aceea, probabil ea a adormit sub un pod, unde a fost descoperit cadavrul sau si a lesinat.

Cam asa s-a petrecut si cu cea de-a doua femeie. De data aceasta nu era vorba despre alcool, ci despre droguri. Cercetatorii au presupus ca, in ambele cazuri, tinerele erau inconstiente la momentul atacului si nu s-au putut apara.

Urmarind aceasta emisiune m-am gandit la doua aspecte, care se intrepatrund. Nicaieri nu suntem in siguranta, in momentul in care capacitatea noastra de gandire si perceptie este distorsionata. Fata alerga in fiecare zi pe malul canalului respectiv si probabil nu se gandise vreodata ca acolo isi va gasi sfarsitul. Insa, daca in acea zi fatala ea ar fi ramas lucida, probabil ca si acum ar fi in viata. Apoi, cea de-a doua tanara, a decis sa se odihneasca pe marginea apei, in mijlocul orasului.

Este important ca in fiecare moment sa fim lucizi, sa fim constienti de faptele noastre si sa putem actiona in cauza. Am auzit despre un caz in care o adolescenta a luat pe viata un virus cu transmitere pe cale sexuala, pentru ca era beata la momentul respectiv.

Un moment de neatentie, pe care il putem regreta toata viata, daca mai avem aceasta sansa…