Esti tanar…!

Esti tanar. Ai terminat facultatea cu note bune. Esti la Master acum. Ai o viata sociala implinita. Ai familia aproape si pe cel iubit si mai aproape. Dar totusi, iti lipseste ceva. Ce anume?! Pana nu demult, problema asta era departe. Ai tot ce vrei, dar iti lipseste, totusi, ceva.

Acel ceva e un loc de munca bine-platit, interesant, sa corespunda drumului pe care l-ai ales cand ai plecat la facultate, care e ravnit de multi si care sa iti placa. Se spune din batrani ca “munca facuta cu placere te scuteste de toate greutatile ei”.

Dar realitatea te izbeste in fata si te tranteste la pamant, chiar atunci cand credeai ca le ai pe toate. Incepi sa te confrunti cu refuzurile, dezamagirile, devii stresat, nesigur in fortele proprii si neincrezator in oricine spune ca iti ofera o oportunitate. Teoria pe care ai auzit-o in bancile scolii are doar o vaga asemanare cu practica din campul dur al muncii. 

Dar indiferent de cate ori este respins, nu ai de ales decat sa continui. Ai citit articole peste articole despre cum sa arate un CV care sa placa angajatorilor sau cum sa te comporti la un interviu. Te-ai apucat de munca voluntara la diverse organizatii. Oriunde mergi casti urechile si deschizi ochii larg pentru ca nu stii de unde se poate ivi o oportunitate. Te-ai dus la targuri de cariera. Te-ai inscris la diverse workshopuri la care participa angajatori de top. In mai putine cuvinte, faci cam tot ce iti trece prin cap sa iti creezi un drum stralucit.

Te intrebi adesea daca esti pe drumul cel bun. Este oare meseria asta cea pe care o vrei? Oare procedezi bine ca vrei sa fii cinsit si sa muncesti cu adevarat, fara pile si interventii? Chiar poti sa reuseti in Romania lui 2013? Cand oare o sa treaca tot stresul acesta? Oare mai trebuie sa te stresezi?

Toti prietenii tai si cei din familie muncesc. Tu cauti si cauti si te simti inutil. Ba mai mult, respectul pentru persoana ta a trecut pe minus. Chiar daca, pe acolo pe undeva, intr-un colt al mintii tale, iti amintesti ca odata ce aveai un obiectiv  faceai orice si pana la urma erai cu fruntea sus si mandru.

Cand o sa ai o concluzie, nu poate sa iti spuna nimeni. Poate maine, poate niciodata. Important e sa te gandesti ca esti tanar. Tu, cel tanar, trebuie sa investeti in tine, in primul rand. De la bun inceput, invata pentru tine, nu pentru note. Invata respectul si responsabilitatea. Cauta surse de energie in lucruri care iti plac si etc. etc. etc.

Nu exista o reteta a succesului. Fiecare isi aduna propriile ingrediente, le amesteca si mai adauga altele si tot asa, pana cand cineva o sa guste si o sa decida ca ii place produsul tau.

Asa ca, pana atunci, bucura-te ca esti tanar si ca oportunitatile exista, chiar daca sunt mici.