Anunturile umanitare

O aparite mai recenta pe piata anunturilor online o reprezinta portalurile de anunturi umanitare, un subiect sensibil, insa unul care pare ca isi are adeptii sai. Anunturile umanitare pot fi publicate pe site-uri special create pentru astfel de initiative, sau pot fi postate pe paginile de web ale unor organizatii non-profit sau fundatii care sa popularizeze astfel cazurile si pe Internet. In genere, scopul unor astfel de anunturi este acela de a creste notorietatea unui caz anume si de a convinge cat mai multe persoane sa se implice in rezolvarea cauzei respective. Este, de asemenea, un mod simplu pentru cei care vor sa faca un gest frumos, de a intra in contact direct cu beneficiarii donatiilor, cu cei care au nevoie de ajutor. Astfel de site-uri nu publica anunturi de mica publicitate, ci publica povesti de viata, drame la solutionarea carora oricine poate contribui cu o mana de ajutor sau cu sustinere morala.

Pe de alta parte, de ce sa nu recunoastem, site-urile cu anunturi umanitare pot fi si o sursa de castig material pentru cei care lanseaza astfel de inititiave. Adesea site-urile de anunturi umanitare contin si reclame platite ale unor ONG-uri sau fundatii care au ca scop virarea de catre cei care intra pe site-uri a celor 2% din impozitul anual pe venit pe care salariatii sunt liberi sa ii vireze in conturile oricarei fundatii. Astfel de reclame in site-urile de anunturi umanitare aduc profit garantat si rapid.

Anunturile umanitare apar adesea si pe retelele de socializare, fie sub forma de linkuri share-uite din site-urile de anunturi, fie sub forma de cont creat anume pentru promovarea unei cauze. Astfel de anunturi sau conturi sunt insotite de clipuri care devin de obicei virale, fiind retransmise de catre un numar mare de utilizatori ai respectivei retele de socializare si nu numai.

Esti tanar…!

Esti tanar. Ai terminat facultatea cu note bune. Esti la Master acum. Ai o viata sociala implinita. Ai familia aproape si pe cel iubit si mai aproape. Dar totusi, iti lipseste ceva. Ce anume?! Pana nu demult, problema asta era departe. Ai tot ce vrei, dar iti lipseste, totusi, ceva.

Acel ceva e un loc de munca bine-platit, interesant, sa corespunda drumului pe care l-ai ales cand ai plecat la facultate, care e ravnit de multi si care sa iti placa. Se spune din batrani ca “munca facuta cu placere te scuteste de toate greutatile ei”.

Dar realitatea te izbeste in fata si te tranteste la pamant, chiar atunci cand credeai ca le ai pe toate. Incepi sa te confrunti cu refuzurile, dezamagirile, devii stresat, nesigur in fortele proprii si neincrezator in oricine spune ca iti ofera o oportunitate. Teoria pe care ai auzit-o in bancile scolii are doar o vaga asemanare cu practica din campul dur al muncii. 

Dar indiferent de cate ori este respins, nu ai de ales decat sa continui. Ai citit articole peste articole despre cum sa arate un CV care sa placa angajatorilor sau cum sa te comporti la un interviu. Te-ai apucat de munca voluntara la diverse organizatii. Oriunde mergi casti urechile si deschizi ochii larg pentru ca nu stii de unde se poate ivi o oportunitate. Te-ai dus la targuri de cariera. Te-ai inscris la diverse workshopuri la care participa angajatori de top. In mai putine cuvinte, faci cam tot ce iti trece prin cap sa iti creezi un drum stralucit.

Te intrebi adesea daca esti pe drumul cel bun. Este oare meseria asta cea pe care o vrei? Oare procedezi bine ca vrei sa fii cinsit si sa muncesti cu adevarat, fara pile si interventii? Chiar poti sa reuseti in Romania lui 2013? Cand oare o sa treaca tot stresul acesta? Oare mai trebuie sa te stresezi?

Toti prietenii tai si cei din familie muncesc. Tu cauti si cauti si te simti inutil. Ba mai mult, respectul pentru persoana ta a trecut pe minus. Chiar daca, pe acolo pe undeva, intr-un colt al mintii tale, iti amintesti ca odata ce aveai un obiectiv  faceai orice si pana la urma erai cu fruntea sus si mandru.

Cand o sa ai o concluzie, nu poate sa iti spuna nimeni. Poate maine, poate niciodata. Important e sa te gandesti ca esti tanar. Tu, cel tanar, trebuie sa investeti in tine, in primul rand. De la bun inceput, invata pentru tine, nu pentru note. Invata respectul si responsabilitatea. Cauta surse de energie in lucruri care iti plac si etc. etc. etc.

Nu exista o reteta a succesului. Fiecare isi aduna propriile ingrediente, le amesteca si mai adauga altele si tot asa, pana cand cineva o sa guste si o sa decida ca ii place produsul tau.

Asa ca, pana atunci, bucura-te ca esti tanar si ca oportunitatile exista, chiar daca sunt mici.

Second life- jocul viitorului?

In primul rand, jocul a fost conceput de catre o firma americana scopul lui fiind acela de a-ti crea un avatar ce corespunde unui personaj liber sa se miste in lumea virtuala, sa cunoasca alte personaje, sa socializeze, ori sa inceapa afaceri, existand chiar si o moneda de schimb virtuala numita dolarul Linden.

In momentul de fata, jocul a luat o asa mare amploare in randul utilizatorilor incat se vorbeste despre el ca fiind viitorul Internetului. Succesul jocului vine, tocmai din ideea ca iti ofera posibilitatea de a fi exact ceea ce nu ai cum sa devii in viata reala, cu alte cuvinte poti fi cine doresti in Second life de la rege pana la muschetar de exemplu. In second life, viata decurge asemeni vietii reale, principiile si valorile dupa care utilizatorii isi ghideaza personajele avatar, fiind aceleasi pe care le detin si in real life.

In joc societatea virtuala creata de Second Life, tine cont de modul in care personajul este imbracat, de aspectul sa fizic, aproape la fel de tare ca-n viata reala. Nu de putine ori, utilizatorii au fost in stare sa plateasca sume mari de bani reali, pentru a obtine lookul dorit sau o atitudine cat mai sofisticata si niste haine cat se poate de originale pentru avatarul lor. Ba chiar, se pare ca, Second Life a fost si motiv de divort intre soti, si nu din cauza timpului petrecut in joc, asa cum s-ar crede, ci mai degraba datorita aventurilor din viata virtuala.

Psihologii avertizeaza pe utilizatorii acestui joc de faptul ca pot deveni introvertiti in lumea reala, nemaicunoscand limitele dintre viata virtuala si cea reala. Exact ca in viata de zi cu zi, si in Second Life se pot castiga bani virtuali care pot fi convertiti in bani reali. Se cumpara in special articole vestimentare, accesorii pentru imbunatatirea aspectului avatarului, totul depinzand de strategia de marketing aplicata.

Meseria de mama

Odata ce ai devenit mama nu mai poti da inapoi. Copilul nu este un obiect de care sa scapi atunci cand vrei tu, in momentele in care este bolnav sau are un comportament neadecvat. Eu insa am avut acest privilegiu. Dupa ce am absolvit, am fost mama pentru doua saptamani, nu la unul singur, ci la 15 copii.

A fost o experienta interesanta, dar totodata dificila. Am locuit impreuna cu sotul meu la o fundatie care se ocupa cu cresterea si educarea a 30 de copii orfani, impartiti la casute si doua cupluri aveau grija de ei.

Am invatat ca sa fii mama nu este usor. Exista momente cand trebuie sa te sacrifici, sa uiti de tine pentru binele copilului. Am invatat acest lucru de la mama mea, care a stat multi ani acasa pentru a se ingriji de mine si de surorile mele. Insa, acest sacrificiu aduce satisfactie si implinire. In ziua de azi, societatea invata femeile sa isi construiasca propriile cariere si sa lase familia pe locul doi. Lupt pentru a ma implini pe plan profesional, dar nu cred ca este cel mai important, pentru ca pana la urma partenerul de viata si copiii vor fi langa tine atunci cand cariera va dispare.

De asemenea, am invatat ca a fi mama presupune sa fii creativ, sa realizezi diferite activitati, sa iesi afara chiar daca nu ai chef, sa fii manichiurista si coafeza, desi nu ai diploma in aceste domenii. Fetitele vroiau numai eu sa le fac cu oja pe unghii, pentru ca „mami stie cel mai bine”.

Am auzit multe cupluri care nu vor sa aiba copii din cauza ca nu se simt destul de pregatiti. Nu cred in aceasta ipoteza, ci meseria de parinte se invata pe drum, pe parcurs. Poti fii atat de bun cat iti propui, cat dedici timp si efort in acest sens.