Controversatul offside

Unul dintre aspectele care a creat de-a lungul timpului cele mai multe controverse legate de regulile jocului de fotbal este offside-ul. Desi au trecut multe zeci de ani de cand acest sport se joaca la cel mai inalt nivel si de cand exista foruri nationale si internationale care sa il reglementeze, inca mai exista faze discutabile de offside intr-un meci de fotbal si puncte de vedere diferite vis-a-vis de o faza sau alta.

Elementele legii offside-ului, asa cum sunt ele stipulate de FIFA sunt urmatoarele: un jucator este in pozitie de offside daca se afla mai aproape de linia portii adverse decat mingea, dar si decat penultimul adversar, in momentul in care mingea este in posesia unui jucator din echipa sa. Nu este offside daca acest jucator se afla in propria sa jumatate de teren. De asemenea, jucatorul nu se afla in pozitie de offside daca se afla pe aceeasi linie cu ultimii doi jucatori ai echipei adverse.

FIFA face, insa, o precizare cu privire la regula potrivit careia un jucator nu trebuie sa se afle mai aproape decat mingea sau decat ultimul jucator al echipei adverse de linia portii adverse. Precizarea FIFA este ca mainile nu intra in aceasta regula, astfel daca mainile jucatorului sunt in fata corpului si orientate catre poarta nu inseamna ca se afla in pozitie de offside daca este pe linie cu un alt jucator al echipei adverse. Picioarele, in schimb, nu trebuie sa depaseasca linia pe care este ultimul jucator advers.

Scopul acestei reguli, a offside-ului, este aceea de a nu permite jucatorilor unei echipe sa isi creeze avantaje foarte mari inaintand pana la a fi singuri cu portarul advers, in asteptarea unei pase care sa ii permita sa inscrie. Astfel, daca nu ar exista legea offside-ului, dinamica jocului de fotbal ar fi alta si probabil ca s-ar inscrie mult mai multe goluri decat vedem astazi pe tabelele de marcaj.