Ieri pe strada

Mergeam ieri pe o straduta care de o parte si de alta are case, caini multi si masini parcate pe trotuar. Ignorand lipsa de spatiu pentru pietoni, implicit pentru mine si cainii care latra din curte, ori chiar si cei care mai stau slobozi pe trotuar si te temi ca imediat iti sar la picior. Mergeam pe strada. Nimic mai simplu. Mergeam pe strada. Ciudat mi s-a parut un singur fenomen: o fata si-o femeie. Batea vantul ce-i drept si aci era soare, aci era inorat.
 
Dar fata cu femeia, la o temperatura de vreo 8 grade, ca la noi in Moldova se incalzeste nitel mai iute, ca asa sunt oamenii aici, iuti, mai ales la manie, deci fata cu femeia aveau cojoace pe ele de parca veneau de la munte. Amandoua inalte, se vedea ca sunt mama si fiica. Amandoua cu un pardesiu, gen cojoc, care le acopera genuncii, din piele intoarsa, cu blanita la maneci si la gluga. Cizme cu blanita si ele, dresuri groase sau poate chiar pantaloni, nu am reusit sa intrepatrund, caci erau cizmulitele pana sus, aproape de genunchi. Amandoua aveau si cate o caciula care se vedea de sub gluga imblanita la margini.
Sa nu mai mentionez si faptul ca una, avand mainile lipite de o sacosa, avea  manusi in mana. Iar toate astea se intamplau i conditiile unei temperaturi de 7-8 grade, sub raze de soare line si vant slab. Apoi, eu sincer, ma simteam slab imbracat ape langa ele si parca - parca ma luase frigul. Putin mai incolo, dupa ce trec de ele, mai era o doamna, macar era batrana, o babuta garbovita, cu o basmaluta in cap, care isi ducea batranetea sub niste pulovere groase, care se vedeau in straturi pe corpul ei micut. Cu cizme de cauciuc in picioare si sosete de lana ce se vedeau iesind.
Am zambit…
 
Ironia este ca sub razele astea de primavara ce stau sa dea timide, oamenii inca se imbraca de iarna si se mira de ce nu vine caldura. Pai cum sa vina caldura daca oamenii nu vor sa o primeacsa. Normal, soarele vede ca inca suntem pregatiti de iarna si nu vrea sa ne incalzeasca pentru ca este si el constient ca nu ajunge pe sub pielea noastra prin atatea cojoace. Oamenii astia din Moldova, fie ca sunt trazniti la creier de se imbraca asa gros, fie ca sunt cazuti in cap si nu mai simt temperatura. Pe babute le scuzam ca saracele simt altfel frigul. Dar ditamai oamenii...VAAAAi!
Ca sa nu mai zi ca asa se intampla si vara. Daca da o ploaie, repede oamenii sii pun cate-o bluza sau pantaloni lungi ca e frig tare. Desi ploaia aia e tata de calda si de racoritoare si de placuta, poate si utila incat ar fi mai mare pacatul sa o strici pe haine si nu pe piele.