Ciudatenii despre cateva cuvinte englezesti

Cu totii vorbim engleza de nu mai putem. Ne-am nascut englezi, dar traim in Romania. La angajare tot mai multi patroni cer vorbirea fluenta a cel putin o limba de circulatie internationala, in special… ati ghicit, engleza. Chiar si in discutiile cu prietenii, cu gasca, folosim englezisme dintre cele mai aberante, vrand parca sa transmitem limbii romane ca nu mai are destule cuvinte pentru a exprima ce simtit noi intr-un anumit context. Recent, am descoperit prin maldarul de informatii de pe Internet cateva ciudatenii despre niste cuvinte din limba engleza pe care le-am folosit cel putin o data pe la scoala sau in conversatii formale sau informale.

Stiati voi ca „Typewriter” este cel mai lung cuvant pe care il putem scrie cu ajutorul unui singur rand de la tastatura. Sau ca „Go” este cea mai scurta propozitie completa din limba engleza. Dar ce ziceti de „the quick brown fox jumps over the lazy dog” (rapida vulpe maro sare peste cainele lenes), o propozitie care foloseste fiecare litera din alfabetul englez. Toti il stim pe Shakespeare, dar nu toti stim ca el a inventat cuvintele „assassination” si „bump”, la fel cum nu stim ca numele tuturor continentelor se termina cu ce litera incep, dar nici ca „racecar” and „kayak”, oricum le-ai citi, de la coada la cap, de la cap la coada, se scriu la fel.

„Dreamt” este singurul cuvant din engleza care se termina cu „mt”, insa avem doar patru cuvinte care se termina in „- dous” - tremendous, horrendous, stupendous, hazardous. Pe de alta parte, „stewardesses” este singurul cuvant din engleza care se poate scrie doar cu mana stanga, la fel cum „skepticisms” este cel mai lung cuvant scris prin alternarea mainilor pe tastatura, iar „set” are cele mai multe definitii dintre toate cuvintele din aceasta limba.
„Checkmate” (sah-mat) vine de la persianul „Shah Mat” care se traduce prin „regele este mort”. Articolul „the” este cel mai des cuvant folosit in engleza scrisa si vorbita. In fine, „queueing” este singurul cuvant englezesc cu cinci vocale consecutive. Asadar, in orice limba straina exista ciudatenii. Invatati-o foarte bine si le veti descoperi. Vorba aia, nu stiti ce pierdeti!