Omul paravan

Ghita Irofte, cunoscut ca un politician versat, dar si ca un barbat fermecator, foarte chipes si cu lipici la femei, nu facuse mare lucru in politica, nici in viata, traind modest, intr-un apartament cu 2 camere, impreuna cu parintii si o sora de-a sa. Isi facuse un obicei din a lucra pentru altii, in special pentru oamenii de afaceri bogati, mediind intre acestia si politicieni, contra unui procent nesemnificativ din afacere. Poreclit sugestiv „Paravanul”, era creditat ca un personaj de incredere, influent ( unii credeau ca avea relatii sus puse chiar si in justitie!), bun la toate. Intotdeauna lua riscul asupra sa, ca parte din intelegere, dispretuindu-i in egala masura atit pe procurori, cit si pe denuntatori.

Fusese arestat si incarcerat de mai multe ori, dar scapase de fiecare data, pus pe liber de catre judecatori. Faima lui crescuse de-a lungul timpului, cu fiecare achitare, atingind apogeul abia dupa ce se inhaitase cu cel mai veros om de afaceri, Cristian Lungu, surprins in flagrant cind dadea mita unui politician cunoscut. Se pare ca Ghita Irofte nu fusese implicat direct, insa faima sa prosta nu-l ajutase prea mult in fata temutului procuror, Vasile Potop, care ceruse sa fie arestat. - De data asta ai bagat-o pe mineca! ii spuse procurorul. Nu te mai scapa nici dracu`! Singura ta sansa este sa-mi dai ceva gras! - Stii bine ca sint curat! se apara Irofte.Si Lungu e curat!

Pretinsa mita data lui Mitu, este, de fapt, restituirea unui imprumut! - Cei doi si-au recunoscut vina! - Dupa tot circul pe care l-ai facut! Miine vor nega totul! Banii sunt de fapt si de drept ai mei. Lungu n-a facut decit sa-i transmita mai departe lui Mitu, in numele meu! - Cam scirtie, „ Paravan”! Nici cel mai prost judecator nu te-ar crede! - Sper sa am parte de unul destept! - Speri degeaba! i-o reteza anchetatorul. De data asta ti s-a infundat! Da-i dracului in git pe amindoi, si te pun pe liber! - Miine voi fi oricum liber! para el. Nu ma grabesc deloc! Acesta este adevarul, regret! - Stii bine ca-ti pot baga in celula un criminal! - Poti, dar nu te risti! rise Irofte. Cunosc placa! Mai bine ai baga o femeie!